آخرین مقالات

تاریخ ایجاد: 1401/10/7

نمایش جزئیات

شناخت رنگها

امتیاز:

شناخت رنگها

دسته بندی: رنگها

 

معرفی 3 رنگهای اصلی و فرعی + کاربرد در طراحی

رنگهای اصلی و فرعی

جهان ما از رنگ‌ها تشکیل شده است و تنوع آن‌ها می‌توانند احساسات ما را برانگیزند. هنرمندان از همین روش برای انتقال مفاهیم مورد نظر خود به مخاطبان استفاده می‌کنند. در این مطلب قصد داریم شما را با اصول اولیه رنگ شناسی، رنگهای اصلی و فرعی و تفاوت رنگ اصلی و فرعی آشنا کنیم تا بدانید چطور می‌توانید از رنگ‌ها برای بیان افکار خود استفاده 

اصول اولیه رنگ شناسی و تنوع رنگ در جهان هستی

می‌دانیم که رنگ‌ها با تحریک گیرنده‌های عصبی، پاسخ‌های خاصی را در مخاطب خود ایجاد می‌کنند و قادر هستند به صورت ناخودآگاه پیامی را به بیننده برسانند. هنگامی که هنرمندان و طراحان رنگ یا سایه خاصی را در کار خود استفاده می‌کنند، باید در نظر داشته باشند که آیا طرح رنگ با تناژی که قصد ایجاد آن را دارند، مطابقت دارد یا خیر. آن‌ها با درک نحوه کار رنگ‌ها در کنار یکدیگر است که می‌توانند هنر خود را خلق کنند.

دسته بندی رنگ ها و تفاوت رنگ اصلی و فرعی

باید بگوییم که کل رنگ‌ها در سه دسته‌بندی اصلی، ثانویه و درجه سوم طبقه‌بندی می‌شوند:

  • رنگ اصلی: رنگ اصلی شامل سه رنگ قرمز، زرد و آبی هستند که به تنهایی وجود دارند، نمی‌توان با استفاده از ترکیب دو رنگ دیگر آن‌ها را ایجاد کرد و تمام رنگ‌های دیگر از آن‌ها مشتق می‌شوند. هنر سنتی و تئوری رنگ RYB (قرمز، زرد، آبی) این سه رنگ اصلی را اصول اولیه طیف رنگی جهان می‌داند.
  • رنگ فرعی: رنگ فرعی در واقع ترکیبات رنگی هستند که از ترکیب مساوی دو رنگ اصلی با یکدیگر ایجاد می‌شوند. در چرخه رنگی، رنگ‌های ثانویه بین رنگ‌های اصلی قرار دارند و بر اساس چرخه رنگ سنتی، قرمز + زرد= رنگ‌ نارنجی، قرمز + آبی= رنگ بنفش و آبی + زرد= رنگ سبز را می‌سازند.
  • رنگ‌های درجه سوم: ترکیب رنگ اصلی و رنگ فرعی است که رنگ‌های درجه سوم یا میانی را می‌سازند. آبی+سبز، آبی+بنفش، قرمز+نارنجی، قرمز+بنفش، زرد+نارنجی و زرد+سبز ترکیب رنگ‌هایی هستند که می‌توانید از ترکیب رنگ اصلی و رنگ فرعی ایجاد کنید. در چرخه رنگ، رنگ‌های درجه سوم بین رنگ‌های اصلی و فرعی قرار دارند.

چرخه ی رنگ: 

چرخه رنگ دایره‌ای است که تمام رنگ‌های قابل مشاهده را شامل می‌شود. این ابزار استاندارد که برای اولین بار در سال 1666 توسط اسحاق نیوتن (به ترتیب رنگ‌های موجود در طیف نوری: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش) ایجاد شد، برای مشاهده و درک ترکیب رنگ‌ها با یکدیگر به کار می‌رود. چرخه رنگ در واقع مدلی گویا از رنگ‌های اطراف یک دایره برای نشان دادن روابط بین رنگ اصلی، رنگ فرعی و رنگ میانی است. 

رنگ فرعی

ما دو نوع چرخه رنگی داریم که اهداف و ویژگی‌های متفاوتی دارند:

  • مدل‌های رنگی CMYK (فیروزه‌ای، سرخابی، زرد و مشکی): به طور معمول، هنرمندان برای نقاشی و چاپ از این مدل رنگی بر اساس اختلاط رنگ‌های فیزیکی RYB استفاده می‌کنند. مدل CMYK یک مدل کاهشی است، به این معنی که رنگ‌ها از طریق جذب طول موج‌های نور مرئی ایجاد می‌شوند. طول موج‌های نوری که جذب نمی‌شوند منعکس می‌شوند و نور منعکس‌شده به رنگی تبدیل می‌شود که ما می‌بینیم. توجه داشته باشید که به دلیل کاهشی بودن این مدل رنگی، هنگام چاپ وقتی جوهر بیشتری اضافه کنید، نتیجه نهایی تیره‌تر می‌شود.

سه رنگ اصلی

  • مدل‌های رنگی RGB (قرمز، سبز، آبی): این مدل در کامپیوتر، تلویزیون و لوازم الکترونیکی کاربرد دارد. برای طراحان یا هنرمندانی که در رسانه دیجیتال کار می‌کنند، معمولا پالت رنگی RGB مناسب‌تر است؛ زیرا، این رنگ‌ها توسط گیرنده‌های نوری چشم یافت می‌شوند. منبع نور یک مانیتور یا صفحه نمایش می‌تواند هر رنگی که تصور کنید را با ترکیب سایه‌های مختلف قرمز، سبز و آبی ایجاد کند. مدل RGB یک مدل افزایشی است، به این معنی که رنگ‌ها از طریق امواج نوری ایجاد می‌شوند که در ترکیب‌های خاصی با هم جمع می‌شوند تا رنگ‌ها را تولید کنند.

درک چرخه رنگ

بسیاری از چرخه‌های رنگی با استفاده از 12 رنگ نشان داده شده‌اند که به شرح زیر است:

  • سه رنگ اصلی (Ps): قرمز، زرد، آبی
  • سه رنگ فرعی (S): نارنجی، بنفش، سبز
  • شش رنگ میانی (Ts): قرمز+نارنجی، زرد+نارنجی، زرد+سبز، آبی+سبز، آبی+بنفش، قرمز+بنفش

خوب است به این نکته مهم توجه کنید که برخی از افراد در مدل‌های تکمیل‌تر چرخه رنگی، رنگ‌های میانی بیشتری را تا 24 مورد نامگذاری شده اضافه می‌کنند که درون دایره اصلی به نمایش گذاشته می‌شود. پیشنهاد می‌شود دوره ی رنگشناسی و تئوری رنگهای  آکادمی ویدامهر را شرکت کنید .

دیدگاه :

برای ثبت نظر ابتدا باید وارد شوید
ورود/ثبت نام

اولین نظر را شما ثبت کنید

آخرین مطالب وبلاگ

مقالات بیشتر